Kaj lahko pričakujem?

Kaj lahko pričakuješ
na svojem prvem NA srečanju?

Če te je strah, če si čustveno ali fizično na dnu, je to OK. Nihče od nas ni prvič prišel na srečanje poln zdravja in dobrega počutja. Večina izmed nas je bila poplnoma izmučena od svojega načina življenja.

Če te je strah, če si čustveno ali fizično na dnu, je to OK. Nihče od nas ni prvič prišel na srečanje poln zdravja in dobrega počutja. Večina izmed nas je bila poplnoma izmučena od svojega načina življenja.

Morda si opazil, da se naša srečanja odvijajo v cerkvah, centrih za pomoč in podobnih prostorih. Pomembno je da veš, da NA ni povezan z nobeno od teh ustanov na kakršen koli način. Pripadnost NA ne prinaša nobenih obveznosti. Pridruži se nam lahko kdorkoli neglede na leta, raso, spolno usmerjenost in neglede na prepričanje, vero ali pomanjkanje le-te. Edini pogoj za pripadnost je želja, da bi prenehali jemati droge.

Ni treba da si “čist”, preden prideš v NA, edino kar je pomembno je, da si želis prenehati jemati droge. V NA pridemo, da bi okrevali in tu najdemo podporo, ki je za to potrebna. Če si zelo močno fizično odvisen, boš morda potreboval dodatno medicinsko pomoč. V kolikor si končal zdravljenje na “detoxu”, je NA lahko tista dodatna podpora, ki jo potrebuješ za uspeh.

V Narcotics Anonymous ni “profesionalcev” - vsi na NA srečanju smo bolj ali manj taki kot ti. Vsi smo odvisniki v okrevanju. Naše izkušnje so pokazale, da se redko kaj lahko primerja s podporo, ki jo en odvisnik nudi drugemu. Kot pravimo v NA: “terapevtska vrednost pomoči, ki jo en odvisnik nudi drugemu, je brez primerjave.”

Če zmoreš, poskusi na srečanje priti pravočasno. Daj si dovolj časa, da poiščeš prostor, kjer se odvija srečanje - če je srečanje naprimer v bolnici, se lahko zgodi, da pred stavbo prideš pravočasno, potem pa ugotoviš, da je potrebuješ še dodatnih 20 minut preden najdeš pravo sobo! Prav tako je dobro, če se predstaviš voditelju srečanja, ali kakšnemu drugemu članu za katerega se ti zdi da sodeluje pri pripravi srečanja (postavlja stole, pripravlja literaturo…)

Predlagamo ti, da na začetku obiščeš več različnih srečanj. Vsako srečanje ima drugačno vzdušje in pametno je, da se malo razgledaš preden se odločiš katero ti najbolj odgovarja (v primeru da je v tvoji bližini več srečanj). Nekateri novinci se trudijo obiskati 90 srečanj v prvih 90. dneh, vendar to ni pravilo. V NA nihče od tebe ne bo zahteval da delaš nekaj česar ne želiš. Temelj NA je anonimnost, zato se ti ne bo treba predstaviti s polnim imenom ali čeasr koli podpisati. Če ne želiš govoriti na srečanju, ti ni treba. Priporočamo pa ti, da poslušaš in v naših zgodbah pošičeš podobnosti, ne pa razlike!

Več kot boš vložil v NA, več boš dobil nazaj, čeprav se ti morda na začetku ne bo zdelo tako. Ne odidi takoj po srečanju, ostani in se pridruži ostalim članom na kavi. Morda se boš počutil izoloran in izključen, ko boš videl ostale člane kako se objemajo in pogovarjajo po koncu srečanja, ampak tega ne uporabi kot izgovor za pobeg. Potrpi, čeprav se ti bo morda 30 sekund vleklo kot cela večnost! Spomni se, da so vsi, ki jih vdiš, bili nekoč prvič na srečanju.

Pripravljenost je ključna. Če si pripravljen v okrevanje vložiti tolko truda, kot si ga vložil v drogiranje, ti dobro kaže. Pripravljenost med drugim pomeni tudi proravljenost, da pomagaš - pospravljanje stolov in podobo. Vse kar nam pomaga da se vključimo, nam bo v pomoč pri okrevanju. Okrevanje od odvisnosti je dolga pot in če boš hodil na NA srečanja ter se družil z člani NA, boš deležen vse podpore, ki jo potrebuješ naj tej poti.

Ne pozabi, če potrebuješ pogovor z drugim odvisnikom v okrevanju, nas pokliči na telefonsko številko: 041 861 776